12:53
Відкриття Хорольського ботанічного саду

11 жовтня небо над Хоролом теплим осіннім сонечком радо зустріло учасників науково-практичного семінару у Хорольському ботанічному саду.
У читальному залі Хорольського агропромислового коледжу Полтавської державної аграрної академії відбулася ця вагома не лише для міста та району подія, а й для України. Автостоянки навколо коледжу були вщент заставлені авто, бо привітати хорольчан приїхали почесні гості з багатьох куточків України.
Саме 10 років тому, у 2003 році ідею хорольців щодо створення ботсаду підтримали відомі українські вчені, а отже сміливо можна вважати, що відлік історії саду розпочався саме тоді.
Серед запрошених, а це студенти та близько 80 осіб, окрім керівного складу міста – міського голови Свириденка І.В., голови Хорольської районної державної адміністрації Полупана С.М., заступника голови Хорольської районної ради Качаненко Т.П., було чимало гостей з Києва, Полтави, Лубен, Пирятина, Диканьки, Кривої Руди, Запоріжжя, Феодосії, Миргорода та інших міст України.
Перед початком семінару присутніх порадувало співоче тріо зі складу викладачів агропромколеджу, які виконали чудову пісню про Хорольський край, і яка стала запрошенням гостей до зібрання.
Відкрив науково-практичний семінар міський голова Свириденко Ігор Володимирович, який виступив з вітальним словом, щиро привітав усіх присутніх на Хорольській землі, а для гостей провів короткий екскурс в історію нашого міста.     
Потім місця в президії зайняли почесні гості:
Полупан С.М. – голова РДА;
Качаненко Т.П. – заступник голови районної ради;
Свириденко І.В. – міський голова;
Ситник О.А. - головний спеціаліст Департаменту заповідної справи Міністерства екології та природних ресурсів України;
Байрак Олена Миколаївна - доктор біологічних наук, професор, директор Центру заповідної справи Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління;
Ткаченко Олександр Петрович - заступник начальника Управління екології та природних ресурсів Полтавської облдержадміністрації;
Пащенко Олена Вікторівна - заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги;
Самородов Віктор Миколайович - голова Полтавського відділення Українського ботанічного товариства, доцент кафедри екології, охорони середовища та раціонального природокористування Полтавської державної аграрної академії, член ради ботанічних садів та дендропарків України, заслужений винахідник України;
Меженський Володимир Миколайович - доктор сільськогосподарських наук, професор Національного університету біоресурсів і природокористування
Гузик Ростислав Тарасович - директор Хорольського агропромислового коледжу Полтавської державної аграрної академії;
Кравченко Сергій Володимирович - начальник Державної екологічної інспекції в Полтавській області;
Красовський Володимир Васильович - кандидат біологічних наук, директор Хорольського ботанічного саду.
Ігор Володимирович зачитав вітання від відомого ботаніка, фахівця у галузі орхідології, члена-кореспондента Національної академії наук України, доктора біологічних наук, професора, голови Ради ботанічних садів та дендропарків України Черевченко Тетяни Михайлівни та агрохіміка, ґрунтознавця, фізіолога рослин, еколога, члена Міжнародного товариства дослідників космосу, доктора біологічних наук, старшого наукового співробітника, заслуженого діяча науки і техніки Заіменко Наталії Василівни.
Потім слово було надане голові Хорольської РДА Полупану Сергію Миколайовичу, який коротко презентував Хорольський район, проінформував про кількість підприємств, організацій та установ, навчальних та медичних установ, кількість населення, заклади харчування, банки і т.п.
Ситник Олег Андрійович привітав усіх учасників семінару, зачитав вітання від Міністра екології та природних ресурсів України Проскурякова Олега Альбертовича, який побажав розвитку іміджу міста. Адже ботсад – це перлина природи, і саме розвиток об’єктів природно-заповідного фонду України сприятиме збереженню довкілля та популяризації знань про природу.
 Ткаченко Олександр Петрович передав учасникам зібрання вітання від голови Полтавської обласної державної адміністрації О.В. Удовіченка та голови Полтавської обласної ради І.М. Момота. Олександр Петрович запевнив, що влада області буде підтримувати подібні відкриття, і не залежно від влади в усі часи природно-заповідний фонд мав розвиток. В Полтавській області на території 143 тисячах гектарів функціонує 387 природно-заповідних об’єктів, а з обласного фонду виділяються кошти на виготовлення проектів землеустрою цих об’єктів. Виступаючий подякував за гарну організацію в проведенні семінару та побажав процвітання ботанічному саду.
Наступним слово взяла заступник голови Хорольської райради Качаненко Тетяна Петрівна, котра привітала присутніх та сказала, що наш Дубовий гай - це візитна картка ботанічного саду. Історія становлення саду пройшла тернистий шлях, було докладено немало зусиль по його створенню, стикалися з байдужістю, амбіційністю, непорозумінням. Саме Тетяна Петрівна та колишній голова районної ради Хижняков Віталій Вікторович були однодумцями у питанні створення ботанічного саду в Хоролі. І от сьогодні, незалежно від усього, сад є, а це дуже гарне місце для відпочинку хорольців та гостей міста, бо має досить вигідне розташування, поруч меморіал «Хорольська яма» та краєзнавчий музей. І тому можна сміливо вести мову про створення туристичного маршруту для розвитку та процвітання міста. Тетяна Петрівна висловила велику вдячність директору ботанічного саду, кандидату біологічних наук Красовському Володимиру Васильовичу за титанічну роботу та своєрідний фанатизм до створення свого дітища – Хорольського ботсаду.
Велика подяка Міністерству екології та природних ресурсів України за підтримку у створенні саду. Від імені голови районної ради та усього депутатського корпусу Тетяна Петрівна привітала гостей семінару та закликала учасників семінару поділитись досвідом щодо розвитку об’єктів природно-заповідного фонду.
Красовський Володимир Васильович коротко розповів історію створення ботанічного саду, посилаючись на хронологію. Саме 10 років тому відкрилася перша сторінка в історії створення саду. Виступ директора супроводжувався презентацією (до речі, її можна подивитися на нашому сайті у розділі «Сервіс та дозвілля» - Хорольський ботанічний сад). Володимир Васильович ознайомив з географічним положенням та ландшафтом території саду.
Хорольський ботанічний сад створено з метою збереження, вивчення, акліматизації, розмноження в спеціально створених умовах та ефективного господарського використання рідкісних і типових видів місцевої і світової флори шляхом створення, поповнення та збереження ботанічних колекцій, ведення наукової, навчальної і освітньої роботи
Основними завданнями є:  
-   збереження, вивчення, акліматизація, розмноження в штучних і природних умовах та поповнення ботанічних колекцій рослин, особливо рідкісних та таких, що перебувають під загрозою зникнення;
-    збагачення біорізноманіття України шляхом введення в культуру інтродукованих видів, впровадження у зелене будівництво та сільськогосподарське виробництво нових високопродуктивних і стійких видів рослин;
- догляд та утримання колекційних фондів і експозиційних ділянок, реконструкція насаджень;
-   проведення фундаментальних і прикладних науково-дослідних робіт з інтродукції та акліматизації, розмноження та ефективного використання рослин місцевої та світової флори;
-      ведення навчальної, освітньо-виховної та просвітницької роботи в сфері біології, екології, охорони природи, селекції, рослинництва, декоративного садівництва і ландшафтної архітектури.
Наукова діяльність сектору акліматизації плодових, ягідних, лікарських та нових культур Хорольського ботанічного саду спрямована на впровадження високотехнологічного адаптивного садівництва нових видів культур, що потребують мінімуму агротехнічних витрат на культивування завдяки природній стійкості до біотичних та абіотичних факторів середовища.
Предметом досліджень є такі види субтропічних плодових культур як інжир справжній, азимина трилопатева, хурма віргінська та кавказька, зизифус справжній.
Рослини інжиру, азимини, хурми та зизифусу будуть складати каркас колекції субтропічних культур відкритого грунту, з цими культурами ми давно вже працюємо, є відповідний результат щодо їх інтродукції, зібрана колекція, яка після встановлення огорожі навколо наукової зони буде перенесена до ботанічного саду, і таким чином буде представлена відвідувачам саду.
Директор висловив велику подяку тодішньому голові Солдатенко Ользі Олексіївні за її особистий великий внесок у розвиток ботанічного саду,     Качаненко Т.П., Хижнякову В.В., Удовіченку О.В., Момоту І.М., Хрипку О.М., Свириденку І.В., Управлінню екології та природних ресурсів, М.І.Міщенку, А.Г.Пасюті, М.В.Стеценку, А.М.Вітряку, В.С.Шишці, М.В.Винограду, Р.Т.Гузику, В.А.Колісніченку, І.К.Бондаренку, В.І.Заєцю, В.М.Матяшу, Т.І.Левченко, турецькій фірмі «ОНУР», Ю.Є.Бондаревському, М.В.Кряту, А.М.Олійнику, В.І.Тереньку, О.Д.Вишневському.
Олена Вікторівна Пащенко під час свого виступу закликала кожного жителя краю по мірі можливості допомагати саду. Також вона подякувала за гостинний теплий прийом на Хорольській землі. Від імені молодіжної організації «Екологічна варта» вона передала побажання, щоб кожний житель обов’язково побував у саду та посадив дерево. Від імені Всеукраїнської екологічної ліги Олена Вікторівна подарувала ботанічному саду бібліотеку, вручила грамоти та побажала усім чистого довкілля.
Меженський Володимир Миколайович, який ще й виявився земляком, бо він з м. Лубни, назвав наш Хорольський ботанічний сад зіркою Полтавщини у сузір’ї України. А подарунком стали унікальні сорти дерев, кущів та багаторічників. Також він запросив студентів-випускників Хорольського агропромислового коледжу та учнів шкіл на навчання до Національного університету біоресурсів і природокористування.
Потім виступив голова Хорольської районної ради 2006-2010 років Хижняков Віталій Вікторович, який розповів про тернистий шлях становлення саду, про підтримку з боку районної ради, а також висловив велику вдячність  Міністерству екології та природних ресурсів за підтримку у вирішенні проблем державного фінансування.
Дуже цікавим і змістовним був виступ Байрак Олени Миколаївни. Хорольський ботанічний сад народився під щасливою зіркою, бо більшість ботанічних садів започатковувалося при діючих університетах, тому створювати та утримувати їх було набагато простіще та легше. А щодо Хорольського ботанічного саду, то на початку це було неможливо. Дуже допомогла Черевченко Т.М., а тепер потрібно максимально прискорити процес – вивчити досвід та скористатися тим, що є на Полтавщині.
Місто Хорол знаходиться в центрі області, 18 га – це достатньо велика площа, де є своєрідні ландшафти. Можна провести паралель з Феодосією, бо там зараз існує така модель саду, до якої можна рівнятися.   
Велике значення має розмноження різних видів рідкісних рослин та пропаганда ботсаду, бо є кошти, є можливості, потрібна ініціатива Олена Миколаївна запропонувала у Хорольському ботанічному саду створити «Музей дерева», це було б дуже незвично, гарно та цікаво.
Книги «500 видів дерев України», «Відродження перлини України» та фотознімки вікових дерев стали гарними подарунками, які були вручені директору ботсаду.
Самородов Віктор Миколайович привітав присутніх, подякував гостям, які прибули на науково-практичний семінар, а це означає, що вони готові до тісної співпраці. Хотілося б, щоб у саду був розарій. Сад має свій шлях розвитку, і не копіює інші сади, він буде своєрідним зі своєю індивідуальністю.
Віктор Миколайович привіз в подарунок картину, зроблену з насіння гінкго-білоби з назвою «Квіти від серця» від заслуженої майстрині народної творчості, члена творчого об’єднання Полтавських художників «Живопис», єдиної у світі майстрині флористичної мозаїки Ольги Літус.
Було ще досить багато виступів, віршованих привітань та подарунків від Бута А.А., кандидата сільськогосподарських наук, президента Всеукраїнської Громадської організації «Всеукраїнської спілки виробників садивного матеріалу»; Устименка В.О., директора Дослідної станції лікарських рослин ІСГ Північного сходу НААН України; Бабарики П.М., директора Криворудської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів; Бобира С.Г., викладача-методиста Березоворудського технікуму Полтавської державної аграрної академії, куратора Березоворудського парку - пам’ятки садово-паркового мистецтва; Тимошенко Т.І., викладача Лубенського лісотехнічного коледжу, завідувача дендропарком; Кигим С.Л., завідувача науково-дослідного експозиційного відділу природи Полтавського краєзнавчого музею ім. Василя Кричевського; Бондуса С.І., заступника директора Устимівської дослідної станції рослинництва Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр'єва Національної академії аграрних наук України.
Потім відбулася церемонія вручення грамот тим, хто доклав достатньо зусиль для відкриття, розвитку та процвітання Хорольського ботанічного саду.
Наприкінці пленарного засідання науково-практичного семінару директор ботсаду Красовський Володимир Васильович щиро подякував учасникам семінару за подарунки та вітання.
А після загального фото усі присутні відправилися до ботанічного саду для чудової прогулянки, де потім було висаджено саджанці дуба червоного та магонії падуболистої, в ознаменування відкриття Хорольського ботанічного саду.

     Виступає голова Хорольської районної державної адміністрації Полупан Сергій Миколайович                 

Виступає голова Хорольської районної державної адміністрації Полупан Сергій Миколайович (фото 1), Учасники науково-практичного семінару з нагоди офіційного відкриття Хорольського ботанічного саду 11 жовтня 2013року (фото2)

                       

Виступає Самородов Віктор Миколайович –голова Полтавського відділення Українського ботанічного товариства, доцент кафедри екології, охорони середовища та раціонального природокористування Полтавської державної аграрної академії, член ради ботанічних садів та дендропарків України, заслужений винахідник України (фото1), Вручає подяку Байрак Олені Миколаївні – доктору біологічних наук, професору, директору Центру заповідної справи Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Пащенко Олена Вікторівна – заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги. На другому  плані Свириденко О.Ф., Качаненко Т.П., Полупан С.М. (фото2).

                       

Виступає Свириденко Ігор Володимирович – Хорольський міський голова. Президія семінару перший ряд Качаненко Т.П., Полупан С.М., Красовський В.В., Свириденко І.В., другий ряд Ситник О.А., Меженський В.М.(фото1), виступає Ткаченко Олександр Петрович – заступник начальника Управління екології та природних ресурсів Полтавської облдержадміністрації (фото2).

                       

Меженський В.М., Полупан С.М, Ситник О.А., Федько Р.М., Сивоглаз Л.М. (фото1), Дубовий гай. Устименко О.В., Сивоглаз Л.М., Красовський В.В., Федько Р.М. (фото2).

Переглядів: 2392 | Додав: 2012xxxl | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: